The Roots Sessions
Als je naar jouw kern gaat, wat voel je daar? Wat wil je daar vinden? Hoe wil je dat dit naar buiten wordt gebracht? Vragen die allemaal in mijn hoofd rond dwarrelden toen drie jaar geleden mijn fotoserie The Roots Sessions het licht zag.
Onzichtbaar in beeld
Aanleiding voor de serie portretfoto's van verschillende geweldige vrouwen was een fotografiedocent die duidelijk maakte dat de sari die ik had gebruikt in een modeshoot geen mode was. "What the !##$ !", was het eerste wat ik dacht, waarna een interne zee van woede zich van mij meester maakte. Een woede die ik toen trouwens niet heb geuit, want de nacho in mij kon geen beschaafde woorden vinden voor mijn verbazing en boosheid.
Weken heb ik zitten nadenken waar deze woede toch vandaan kwam en het woord onzichtbaarheid deed haar aantreden. Hoewel in het Aziatische deel van de wereld de sari überhaupt niet weg te denken is uit het modebeeld, kan het op het westelijk halfrond alleen maar als een fashionitem worden gezien als Kim Kardashian haar lichaam in een sari toont op een rode loper.
Tonen
Jammer dat na honderden jaren van westerse uitbuiting en onderdrukking van het zuidelijk en oostelijk deel van de wereld de modewaarde van een bepaald kledingstuk nog steeds afhangt van wat een beroemdheid uit de VS draagt en niet van wat de “gewone” vrouw al eeuwen om haar lichaam drapeert en waar zij de schoonheid van inziet.
En nog “jammer-der” voor mij was dat de mening van mijn docent mij zo vreselijk onzeker maakte, dat ik werkelijk dacht dat ik het niet in mij had om modefotograaf te worden. Net als de sari ging ook ik in de onzichtbare stand.
Maar de fotograaf in mij kan niet te lang zonder haar camera; een leven zonder foto’s maken is een leven zonder ziel en dat moet ik niet hebben. De sari moest getoond worden, en ook de sarong kebaya, de lebbsa, de pangi, alles moest getoond worden; alle kledingstukken die hier in Nederland worden gedragen door vrouwen uit verschillende culturen. Vrouwen die in Nederland zijn omdat hun ouders uit de voormalige kolonies de keuze hadden gemaakt naar Nederland te gaan, vrouwen waarvan de ouders hier naar toe kwamen om het meest zware en onderbetaalde werk te verrichten, vrouwen die hier zijn komen wonen omdat ze veiligheid zoeken, een beter economisch bestaan, vrouwen die op zoek zijn naar vrijheid, naar gelijkheid.
Voormoeders
Wat van jezelf houd je over als je in ergens woont waar de (culturele) normen en waarden niet helemaal gelijk zijn aan die je van huis uit hebt meegekregen? Welke aanpassingen maak je zonder delen van jezelf te verliezen? Toen ik voor het eerst een sari droeg was ik midden 30 en het voelde als magie en verwarring tegelijkertijd. Magie omdat ik mezelf voor het eerst in mijn leven mooi vond. De sari en ik waren voor elkaar gemaakt; ik hoorde de sari om mijn lichaam te voelen en de sari wilde mij omhelzen. Verwarring omdat ik in Nederland ben geboren en nooit een vermoeden had dat ik iets had verloren of gemist qua culturele uiting. Totdat ik dus het kledingstuk van mijn voormoeders om mijn lijf sloeg. Was dit roots wat ik voelde, wat dit een kern die werd aangeraakt? En hebben andere vrouwen dit ook weleens ervaren of willen ze dit ervaren?
Mijn portretfotografie project The Roots Sessions is geboren. Het is nu de wereld ingegaan, de eerste geweldige fotosessies zijn uitgegroeid tot mooie herinneringen en schitterende foto’s. Ik ben trots op al die fantastische vrouwen die voor mijn camera hebben gestaan.
Maar ik ben er nog niet; er zijn nog zoveel mooie vrouwen en geweldige kledingstukken die in onzichtbaarheid verkeren. Kledingstukken die stukjes roots raken, vrouwen die gezien moeten worden. Daarom gaat dit project door totdat ik er ben. En met dit project is ook de basis gelegd voor magazine Precilla. Dit magazine biedt een platform voor de ongehoorde stemmen, de ongeziene gezichten en de onvertelde verhalen van deze wereld.
Precilla is een labour of love en ik maak dit magazine zonder financiële middelen, wat uiteraard een uitdaging is. Ik hoop in de winter de eerste editie uit te brengen. Wil je een bijdrage leveren aan Precilla in de vorm van beelden, verhalen, tips of op een andere manier, neem dan vooral contact met mij op.
Ben je in het bezit van een prachtig cultureel kledingstuk en wil je jouw roots en schoonheid terug zien in een schitterende portretserie? Ik hoor graag van je en we bespreken hoe we van The Roots Sessions voor jou een geweldige ervaring met high-end foto’s maken.
The time is now for you to shine!
Magie in beelden
Magie in Beelden: het onzichtbare zichtbaar maken
Fotografie is voor mij meer dan alleen een mechanische handeling van het vastleggen van licht en schaduw op een sensor. Het is een kunstvorm, een manier om verhalen te vertellen en emoties te communiceren zonder woorden. Maar wat is nu precies die "magie" in beelden waar ik het vaak over heb? In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn wereld als fotograaf en uitleggen hoe ik een vleugje magie probeer vast te leggen in elke foto die ik maak.
Magie in Beelden: het onzichtbare zichtbaar maken
Fotografie is voor mij meer dan alleen een mechanische handeling van het vastleggen van licht en schaduw op een sensor. Het is een kunstvorm, een manier om verhalen te vertellen en emoties te communiceren zonder woorden. Maar wat is nu precies die "magie" in beelden waar ik het vaak over heb? In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn wereld als fotograaf en uitleggen hoe ik een vleugje magie probeer vast te leggen in elke foto die ik maak.
1. Licht: de magische borstelstreek
Licht is de essentie van fotografie. Zonder licht zou er geen beeld zijn. Maar het gaat niet alleen om de aanwezigheid van licht; het gaat om de kwaliteit ervan. Het gouden uur, het moment net na zonsopgang of net voor zonsondergang, creëert een warme gloed die alles in een magisch licht hult. Zelfs het gebruik van kunstmatige lichtbronnen, waar ik veel gebruik van maak, kan een dramatisch effect hebben en een gewone scène transformeren tot iets buitengewoons.
Ik speel graag met licht en schaduw in fotoshoots om diepte en textuur te creëren. De manier waarop licht valt, kan een emotie benadrukken of een verhaal vertellen dat anders onopgemerkt zou blijven. Of het nu het zachte licht van een groot reflectie scherm is of de harde schaduwen van een zonnige middag, licht is de magische borstelstreek die een foto tot leven brengt.
2. Emotie: het hart van de Fotografie
Een foto zonder emotie is als een boek zonder woorden. Het is de emotie die een beeld kracht geeft en een blijvende indruk achterlaat. Ik zoek altijd naar die momenten in een Fine Art of zakelijke fotoshoot die oprechte emoties vastleggen – een lach, introspectie, een blik van verwondering. Deze momenten zijn vaak vluchtig, maar ze dragen een universele taal die iedereen begrijpt.
Emotie in fotografie gaat niet alleen over mensen. Een verlaten straat, een stormachtige lucht, of een oude, verweerde deur kan net zoveel emotie oproepen als een portret. Het is de kunst van het zien en voelen, en dan dat gevoel overbrengen op de kijker.
3. Verhalen vertellen: de magie van narratief
Elke foto vertelt een verhaal. Soms is het verhaal duidelijk en direct, soms is het subtiel en open voor interpretatie. Als fotograaf ben ik een verhalenverteller. Ik gebruik beelden om verhalen te vertellen die woorden misschien niet kunnen uitdrukken. Elk detail in een foto draagt bij aan dat verhaal – de compositie, de setting, de props, en zelfs wat buiten het kader blijft.
Ik luister graag naar de verhalen van de mensen die ik fotografeer en probeer deze vast te leggen in mijn beelden. Dit maakt mijn werk persoonlijk en geeft het een diepere betekenis. Het is een eer om de verhalen van anderen te mogen vertellen door middel van mijn lens.
4. Creatieve composities: de kunst van het zien
Het vinden van de juiste compositie is als het oplossen van een puzzel. Het is een combinatie van techniek en instinct. Door te experimenteren met verschillende hoeken, perspectieven, en kaders, kan een gewone scène iets bijzonders worden. Een creatieve compositie kan de aandacht van de kijker leiden en uitnodigen om dieper in het beeld te kijken. Het kan een gevoel van beweging of rust geven en de magie van het moment versterken.
5. De onzichtbare verbinding: het Intuïtieve element
Er is iets ongrijpbaars aan fotografie dat moeilijk onder woorden te brengen is – een intuïtief element dat voortkomt uit een diepere verbinding met de persoon die voor de lens staat. Dit is misschien wel de kern van de magie in beelden. Het is dat gevoel wanneer alles samenkomt, wanneer licht, emotie, verhaal, en compositie op een perfecte manier samensmelten.
Deze momenten zijn zeldzaam en kostbaar. Ze vereisen geduld, observatie, en een open hart. Het is die onzichtbare verbinding die een goede foto onderscheidt van een magische foto.
De magie van Fotografie
De magie in beelden is een combinatie van vaardigheid, artistieke visie, en emotionele connectie. Het is de kunst van het zien en het vermogen om het onzichtbare zichtbaar te maken. Als fotograaf voel ik me bevoorrecht om deze magie vast te leggen en te delen met de wereld. Het is een reis vol ontdekkingen, creativiteit, en vooral verhalen die wachten om verteld te worden.
Wat betekent magie in beelden voor jou? Deel je gedachten, verhalen en favoriete foto's in de reacties hieronder. Laten we samen de magie van fotografie vieren!
Wil je graag jouw verhaal in een magisch beeld? Lees dan hier over de mogelijkheden van een Fine Art fotoshoot bij Storyland of Stars.
Het verhaal achter een portretfoto
Het verhaal achter een portretfoto
Achter elke foto die ik maak, schuilt een uniek verhaal. Een fotoshoot is meer dan alleen een moment vastgelegd in tijd – het is een stukje van een groter geheel, een reflectie van emotie, passie en perspectief.
Achter elke foto die ik maak, schuilt een uniek verhaal. Een fotoshoot is meer dan alleen een moment vastgelegd in tijd – het is een stukje van een groter geheel, een reflectie van emotie, passie en perspectief.
Als fotograaf zie ik de wereld door mijn lens en probeer ik de verhalen te vangen die soms ongezien blijven. Tijdens een fotoshoot is het mijn missie om die verhalen tot leven te brengen; het observeren, het vastleggen van de magie in het alledaagse en het creëren van blijvende herinneringen.
Bovenstaande zelfportret heb ik een jaar geleden gemaakt, op een bloedhete lentedag, wat je natuurlijk kan aflezen aan de dikke bontjas (een nepperd, uiteraard)😊.
De aanleiding voor dit portret was zo iets kleins. Ik was bij de kapper om mijn toen nog korte haar bij te knippen. “Een pony, zou dat kunnen?” vroeg ik de kapster, maar zij raadde dat af; vanwege het krullende gehalte van mijn haar zou het ingewikkeld worden een pony in goede staat te houden.
Jammer dacht ik en er gingen beelden aan mij voorbij van vrouwen met jaren 30 boblijn en strakke pony’s. Van daar dwaalden mijn hersenen naar gedachten als “Ik wil er ook zo uitzien”, naar “Ik wou dat ik een filmster was”, maar ja geen bob en pony he…
…Maar wel een pruik die ik ooit voor een fotoshoot had gekocht! Met pruik op dacht ik, ik moet mezelf ook van een make-upje voorzien en bijpassende kleding aan (want waarom geen nep bontjas bij 25 graden). Woohoo, ik voelde me een filmster (en zwetende weliswaar, maar toch een ster) en met dit in gedachte zijn de portretfoto’s gemaakt.
Soms kan zo iets kleins als een kapsel een heel netwerk in je brein activeren van iets wat je graag zou willen ervaren. Ik wilde me een filmster voelen, gewoon omdat het mij een goed gevoel gaf. En dat alleen kan een verhaal zijn achter een foto. Een portret dat ik dus een jaar lang voor mezelf heb gehouden, omdat ik het te “oppervlakkig” vond.
Tot vandaag dus, want ik dacht: “Wie bepaalt wat oppervlakkig is?”. Die foto geeft mij zo een goed gevoel, hoe kan het oppervlakkig zijn? De dag dat ik de foto maakte, had ik de behoefte om een ander licht op mezelf te schijnen en dat in beeld om te zetten.
En steeds als ik de foto zie, en andere foto’s uit de serie, dan word ik daar blij van. En daarnaast is het voor mij als fotograaf een motivatie om bij fotoshoots met andere mensen voor mijn lens nog meer te experimenteren met kadrering, licht en styling.
En wat mij nog meer inspireert, zijn de verhalen van jullie – de mensen voor mijn lens. Of het nu gaat om een Fine Art fotoshoot of een zakelijke foto, ik luister graag naar jullie verhalen, dromen, avonturen en emoties en probeer deze uit te beelden in mijn foto's. Het is een prachtige ervaring om jullie unieke verhalen te mogen vastleggen en deze te delen met de wereld.
Dus wanneer je door mijn foto’s scrolt, weet dan dat je niet alleen maar beelden ziet. Je beleeft een reis van emoties en niet eerder vertelde verhalen – van mij én van jullie. Elk beeld is een uitnodiging om dieper te kijken, om de schoonheid en betekenis achter de foto te ontdekken.
Wil je jouw verhaal, passie, emoties, dromen in high-end, sprekende foto’s omzetten, ik verwelkom je graag in mijn fotostudio in Lelystad of op een locatie van jouw voorkeur. Let your light shine through!
Brasa’s
Jane
Roots in Fine Art Fotografie
In deze blog lees je wat roots voor mij betekent in fotografie. Wil je ook jouw roots omarmen en op beeld zetten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en we bespreken samen de mogelijkheden van een fantastische Fine Art fotoshoot.
Roots centraal
In mijn Fine Art fotografie staat het vieren van culturele diversiteit vaak centraal. Waarom? Omdat onze achtergronden niet alleen onze afkomst weerspiegelen, maar ook een schat aan tradities, verhalen en schoonheid vertegenwoordigen die het verdienen om tentoongesteld te worden.
Wanneer je jouw culturele identiteit met trots laat zien, bouw je niet alleen aan je eigen zelfvertrouwen, maar draag je ook bij aan het vergroten van begrip en acceptatie. Het is een eerbetoon aan wie je bent, waar je vandaan komt, en de rijke geschiedenis die je met je meedraagt.
Mijn roots
Mijn Hindoestaans-Surinaamse achtergrond is een deel van mijn identiteit die mijn leven verrijkt en mijn perspectief voor een deel vormt. Zoals bij velen met een cultureel diverse achtergrond, merk ik dat deze rijke erfenis vaak naar de achtergrond wordt geschoven in de drukte van het dagelijks leven.
Het is een realiteit waar velen van ons mee te maken hebben: onze culturele identiteit wordt niet altijd volledig erkend of gevierd in de maatschappij om ons heen. Soms lijkt het alsof we delen van onszelf moeten verbergen om in te passen, om te voldoen aan een bepaald ideaalbeeld dat niet altijd onze eigen diversiteit omarmt.
De magie van een Fine Art fotoshoot
Maar dan komt de magie van een fotoshoot. Het is als een podium waarop ik mijn culturele erfgoed kan laten schitteren, waar ik mijn Hindoestaans-Surinaamse roots kan omarmen en kan vieren zonder enige terughoudendheid.
In die momenten voor de camera krijgt mijn roots de aandacht en erkenning die het verdient. Elke pose, elke glimlach, draagt de trots van generaties met zich mee. Daarom is het voor mij zo belangrijk om deze diversiteit te vieren en te laten zien in mijn werk.
Met elke fotosessie leggen we niet alleen momenten vast, maar creëren we ook ruimte voor empowerment en verbondenheid.📷✨ Samen laten we de wereld zien hoe prachtig het is om onze roots te omarmen. Trots zijn op je roots geeft kracht.
Wil je dit ook ervaren in een Fine Art fotosessie bij mij, laat dan vooral van je horen. Ik denk graag met je mee over hoe we jouw roots kunnen uitdragen in beelden.
Zelfwaarde en fotografie
Wil je weten hoe fotografie van invloed kan zijn op het vergroten van zelfwaarde? Lees dan deze blog!
Drie tips om jouw zelfwaarde te vergroten en hoe fotografie hierbij kan helpen.
Zelfwaarde, oef het lijkt zo een zwaar woord. Als je kijkt naar het belang ervan, dan is het ook iets groots; de beslissingen die je neemt, hoe jij je voelt, hoe je dingen doet, alles is terug te leiden naar zelfwaarde. Heb je het over de stappen die je kan nemen naar het opkrikken van jouw zelfwaarde, dan valt het gewicht, gelukkig, wel mee.
Ik ben natuurlijk geen coach of psycholoog, maar spreek hier als leek die af en toe haar struggles heeft gehad met zelfwaarde. Wel een leek die ook fotograaf is en heeft ontdekt hoe beelden in het algemeen en foto’s in het bijzonder, zelfwaarde een blijvende boost kunnen geven.
Zonder belerend te zijn, neem ik je mee in deze drie tips die je “low-impact” (ja echt) kan uitvoeren.
1. Zelfreflectie: Begin jouw weg naar zelfliefde met, het observeren van jouw gevoelens en gedachten. Verzamel beelden die weergeven hoe jij je voelt. Je kan zelf foto's maken, maar ook bestaande beelden zoeken en hier een moodboard van maken.
2. Positieve affirmaties: Bedenk wat jouw sterke kanten zijn, schrijf deze op en spreek dit naar jezelf uit. Foto's van jezelf verzamelen of laten maken waar jouw kracht naar voren komt, versterken de affirmaties. Print de foto's uit en hang deze op.
3. Zelfontdekking: Waar liggen jouw interesses, wat heb je altijd willen doen? Ga op ontdekkingsreis en leer jezelf opnieuw kennen. Een (Fine Art) fotoshoot is een mooie manier om vast te leggen hoe ver je bent gekomen en hoeveel je hebt bereikt. Een beeld als herinnering aan jouw waardevolle zelf.
Lijkt het toch allemaal teveel, kies dan maar 1 dingetje uit en misschien leidt dit weer tot iets anders opbeurends.
Uiteindelijk willen we niet teveel mokken en meer rocken. En dat rocken gebeurt altijd eerst vanuit jezelf.
Brasa’s
Jane
Wat is Fine Art Fotografie
Wat is Fine Art fotografie en wat kenmerkt een Fine Art foto? Je leest het in deze blog van Storyland of Stars Fotografie.
Fine Art fotografie is een kunstvorm die verder gaat dan alleen het vastleggen van momenten. Het is een expressieve en creatieve benadering van fotografie, waarbij de fotograaf zijn of haar visie en emoties in beeld vastlegt. Niet het registreren van de werkelijkheid staat centraal, maar eerder het creëren van een artistieke interpretatie ervan. Bij Storyland of Stars gaat het echter niet alleen om de visie van de fotograaf, maar ook, of juist, om die van het model.
De roots van Fine Art fotografie ligt, zoals de naam al zegt, in de schilderskunst. Al vanaf het begin van de fotografie in 1839 proberen fotografen bekende kunstwerken op verschillende manieren te benaderen, na te maken of te evenaren met hun camera. Ik zal hier binnenkort een aparte blog aan wijden.
Kenmerken van Fine Art fotografie
Bij Fine Art fotografie gaat het over het vastleggen van schoonheid, emotie en verhaal in een beeld. Het draait om het vinden van bijzondere perspectieven, het spelen met licht en schaduw, en het selecteren van composities die de kijker meenemen. Elk beeld vertelt een verhaal, roept emoties op en nodigt uit tot interpretatie.
Een ander kenmerk van Fine Art fotografie is de vrijheid van expressie die fotografen hebben. Ze kunnen verschillende technieken en stijlen combineren om zo een uniek visueel beeld te creëren. Door te experimenteren met belichting, contrast, kleur en compositie kunnen fotografen hun eigen artistieke handtekening ontwikkelen.
De Fine Art fotograaf
Fine Art fotografen zijn niet alleen bezig met het vastleggen van een moment, maar streven ernaar om een diepere betekenis over te brengen. De beelden laten de intentie en artistieke keuzes van de fotograaf zien. Het gaat niet alleen om wat er wordt gefotografeerd, maar ook om hoe het wordt vastgelegd en gepresenteerd.
Je kan Fine Art fotografie zien als een vorm van zelfexpressie. Fotografen gebruiken hun camera als een penseel, waarmee ze hun visie en gevoelens uitdrukken. Ze zoeken naar onderwerpen, composities en momenten die hen inspireren, en vertalen dat naar beelden die een diepe indruk kunnen achterlaten.
Fine Art Portraits
De kracht van een Fine Art portret ligt in de subjectiviteit ervan. Elk individu kan een ander verhaal zien of een andere emotie voelen bij het bekijken van een Fine Art portret. Het daagt de kijker uit om na te denken, te voelen en zijn eigen interpretatie te vormen, wat resulteert in een interactieve ervaring tussen het beeld en de kijker.
Het draait bij het maken van Fine Art portretten niet om de nieuwste camera of de meest geavanceerde technologie, maar om de creatieve geest, het artistieke oog van de fotograaf en de verbinding met het model. Naast kennis van fotografie, is de passie en de drang om iets unieks en betekenisvols te creëren net zo, en misschien nog meer, van belang.
De toekomst van Fine Art fotografie
In een wereld die steeds sneller wordt en het nemen van een foto net zo vanzelfsprekend is als het smeren van een broodje, lijkt het of Fine Art fotografie (en misschien wel professionele fotografie in het geheel) een steeds minder prominente rol inneemt.
Ik denk dat juist Fine Art een tegenwicht kan bieden aan de versnelling en kwantificering van alles om ons heen. Deze vorm van fotografie vraagt om introspectie en verbinding; een pas op de plaats om te kijken hoe we ons voelen, waar we staan, om van daaruit iets moois te creëren.
Daarnaast is binnen de Fine Art fotografie altijd plek voor naar nieuwe manieren om de wereld vast te leggen, om emoties te uiten en om verbinding te maken met anderen door middel van beelden. Het is een kunstvorm die blijft groeien waardoor het niet onderhevig is aan een bepaalde stijl. Dit brengt een bepaalde tijdloosheid met zich mee, die mensen, juist in tijden van veranderingen, aanspreekt.
In de wereld van Fine Art fotografie draait alles om de kunst van het zien en het vastleggen van de schoonheid, emotie en verhaal in beelden. Het is een viering van creativiteit, expressie en de bijzondere mogelijkheden van de fotografie als kunstvorm. Fine Art fotografie is niet alleen een momentopname, maar eerder een tijdloze weergave van menselijke verbeelding en emotie.